Изкушена от художественото слово дама - Теодора Керемидова - посвети стих

...
Изкушена от художественото слово дама - Теодора Керемидова - посвети стих
Коментари Харесай

Калугеровските джумали вдъхновиха поетеса

Изкушена от художественото слово дама - Теодора Керемидова - посвети стих на Кукерския клуб в Калугерово в навечерието на следващото им присъединяване в Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва 2018 “ в Перник. Ентусиастите от състава бяха зарадвани с творбата й нощес във Facebook. Ето я и нея:

„ Джумалите от Калугерово се подготвят и обуват.
Утре на фестивала в Перник ще гостуват.
А танцовият състав на Евроселото, 
самоуверено там ще поведе хорото.
Да им пожелаем здраве и шанс,
наслада, грамоти, триумф! “.

Ние също пожелаваме триумф на трите впечатяващи групи, които през днешния ден ще дефилират пред многохилядната аудитория на пернишкия площад „ Кракра “. Това са Церово, Калугерово и Варвара.

И трите групи са донасяли награди от предходни издания на „ Сурва “. Всяка от тях е неповторима посвоему, общото сред тях е едно: усърдно пазят традицията жива, за което роля имат и читалищата. Нашите участници ще играят сред 11 и 12 часа.

Калугеровци се гордеят с достоверните си костюми, направени от необработени кози и овчи кожи. Те се сглобяват напряко върху тялото, като се зашиват с губерка и конопен конец. Държи се на всяка детайлност – до това да се назовават с точните думи всички детайли от обичая.

Тази година селото изпрати в Перник 58 джумали. Радващото е, че всички са младежи до 32-3 години, а най-малките са 6-7 годишни юначета, заяви Николай Иванчев от Информационния център в селото, който също е джумал, само че ще играе на родна почва на Сирница. Поне 70 на 100 от групата са под 18, възпитаници. За пръв път на авансово извършеното заседание възрастните решили да гласоподават цялостно доверие на новото потомство свои сътрудници, уверени, че ще се показват почтено. Лошото е единствено, че материалите за костюмите стават все по-скъпи и колкото и да е мераклия човек, все по-трудно става да се облече и настройки по традицията, добавя Иванчев.

Във Варвара са известни три наименования на кукерите – дервише, бабугере и старчинаре, споделя непокътнато в Етнографския музей на Пазарджик проучване на пазарджишкия етнограф и краевед Александър Арнаудов. Костюмите се вършат от кози кожи, като се избират най-качествените, с дълга четина. Лицата се покриват със страховити маски. Приготвени са и големите чанове и звънци. Гвоздеят на програмата е представянето на „ дервишова женитба ”.

Кукерите от Церово пък са с обичайни носии – везани ризи, червени елеци с гайтани, потури от аба, навуща, цървули. От раменете до кръста си са покрити с пискюли и по 30-40 звънци, наричани „ тучове “ и тежащи до 70-80 кг. Уникална част от облеклото са островърхите шапки – „ кауци “, висока метър или даже повече, плетена на кука от пъстроцветни конци. Силна страна на групата е и желязната организация, поради която при предходни атрактивни представяния са ги сравнявали с „ войска на церемониал “.

Стискаме палци и журито да ги оцени по достолепия!

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР